Learn More "Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

"Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

fake rolex watches

Blir syke av Lightning Processkurs

18

Skrevet den 26. november, 2011 av mariasmetode

Del innlegget: TW FB

Leger anbefaler en udokumentert metode som «behandling» for alvorlig syke mennesker. Når skal dette ta slutt?

I dag er det oppslag i NRK om en 13-åring som ble suicidal etter å ha gått på Lightning Processkurs (LP). Jeg har dessverre hørt flere anektodiske historier over samme tema.

 

 

I tiden som kommer vil det nok bli flere som deler sine historier om hvordan de er blitt syke av å gå på Lightning Proscesskurs. Hva skal til for å stoppe dette? Jeg har skrevet svært kritisk om disse kursene, dens markedsføring og den manglende kritiske tilnærmingen jeg har sett hos mine legekollegaer.

Jeg har mange innvendinger og spørsmål: de kan du lese om i denne kommentaren.

Hvorfor leger anbefaler dette, vet

jeg ikke. Er det slik at når en ikke vet eller forstår, er det enklest å skylde på pasientene, at det sitter i hodet på dem, slik at de kan tenke seg friske, kanskje ved å «gjenkjenne negative tankeprosesser», som coachene etterhvert har begynt å modulere at budskapet er?

For, som jeg har skrevet om i kronikk tidligere, mange leger har en hang til å tenke og tro at det de ikke kan finne på blodprøvene, det finnes ikke. ME kan man ikke, ennå, diagnostisere ved blodprøver. Da må det da være greit å kunne ta en runde med tankene sine? For det vi ikke forstår ennå, det er psykosomatisk, ikke sant?

Jeg regner med at det nå vil komme flere saker opp der flere leger vil kikkes i kortene. Jeg har i grunn ikke lyst til å la dem svelge kameler på bakrommet, i mørket. Mange kjenner nok sympati for dem som nå må forklare seg og som må møte sinnet fra dem som er blitt syke av det de er blitt solgt. Det forstår jeg. Min sympati går likevel til dem som faktisk har mistet helse, mye penger og sitter igjen med stor fortvilelse. Jeg synes historiene skal fram. Kanskje vi DENNE gangen kan lære av dem?

 

where to buy priligy in china Les mer her:

Slik ble jeg syk av Lightning Processkurs:  Marias Manual
Historier fra andre som er blitt syke hos ME-nyheter
Serendipity Cat skriver om samme sak og har med interessante lenker.

Min kritikk av at LP ble invitert til medisinsk konferanse om ME i Tidsskriftet:
Røde kluter og leger som kunnskapsformidlere
Min kritikk av leger som anbefaler LP: Ukens vepsebol

18 Responses to Blir syke av Lightning Processkurs

 1. Jeg hadde et debattinnlegg om ME og LP i lokalavisen idag.
  http://h-a.no/DEBATT/tabid/367/Default.aspx?Modul
  Det kan ikke være noe moro å være lege og å sitte i den situasjon som de har satt seg.

  Samtidlig må noen snakke de sykes sin sak og ikke minst snakke de syke barnas sin sak.

  Jeg kan ikke bare se på når barna lider for de voksnes mistak. Det skulle være som å ofre ungene, fordi en voksen ikke skal bli flau.

  Det er bra at legene får høre om en annen side av LP. Den informasjonen må fram.

  • Fredrik Steensen says:

   Jeg har lest det og alt jeg kan si er tusen takk, det gjorde godt å lese innlegget i HA i dag, ikke minst med bakgrunn i din utdannelse. Og jeg håper legene i Hedmark virkelig tar seg tid til å lese ditt innlegg.

   Mvh Fredrik

  • Det var et veldig godt innlegg, Anna-Lena! Er i ferd med å skrive om det på bloggen nå. 🙂 Det er kjempeflott at du som er psykolog skriver om dette også synes jeg.

 2. Pingback: » 13-årig ME-pasient forsøkte selvmord etter Lightning Process-kurs

 3. Pingback: 13-årig ME-pasient forsøkte selvmord etter Lightning Process-kurs « ~ME Nytt~

 4. Fredrik Steensen says:

  Jeg har hatt flere venner som har dratt av sted i med det desperate håpet: Dette gjør meg frisk. Dessverre har det vært gjennomgående, de har alle etter en tid blitt syke igjen. Flere er lagt inn på psykiatrisk etterpå.

  Derfor må jeg bare få takke deg for dette innlegget å håpe noen av dine kolleger tar seg tid til å lese dette og De Bortgjemte. Vi med ME har det ofte tøft nok som vi har det om vi ikke skal slåss med legestanden i tillegg.

  Med vennlig hilsen

  Fredrik med ønske om en god helg.

 5. Godt innlegg, Maria. Det er helt håpløst at leger sitter og anbefaler LP til sine syke pasienter. Jeg tenker at mange av dem kan ikke ha noe særlig kjennskap til hva LP faktisk går ut på. Da bør de lytte til pasientene som bl.a. deler sine erfaringer med LP på nett, og sette seg inn i hvordan dette foregår.

  En del leger har jo også denne forestillingen om at ME er en psykosomatisk sykdom, og da kan det jo på en måte bli "logisk" å anbefale LP. Men jeg håper at disse leser NRK-oppslaget og har fulgt med på det som har blitt sendt på TV2, slik at de får se alvoret i dette.

  (PS: Det hadde vært kjekt om du fikk deg en sånn plugin som gjør at man kan krysse av for å få e-post om noen svarer på kommentaren man har skrevet. Søk etter "subscribe to comments" der du installerer nye plugins.. eller spør din webmaster! ;-))

 6. ingrid says:

  LP er et treningsprogram IKKE behandling

  og det er en viktig forskjell på det!

  Fortsetter vi ikke å trene på det vi lærte på kurset vil det vi lærte ikke være til stor nytte.

  Jeg har selv tatt kurset og jeg er nøktern

  Jeg ser at det har positive og negative sider

  og jeg synes mye av det negative skyldes dårlig info fra kurslederne side.

  Jeg vet at kurset er under evaluering og det synes jeg er betryggende………

  Det sørgelige er den arrogansen vi kan merke hos enkelte instruktører

  og den er nok skyld i mange misforståelser og negative opplevelser.

  • mariasmetode says:

   Hei Ingrid,

   Ja, vi som har fulgt med Lightning Process over tid, vet at de utad nå framstiller metoden som et "treningsprogram" og til å gjenkjenne "negative tankemønstre". De har de siste året konstant skiftet forklaringer rundt hva de gjør og hvorfor og unndrar seg ethvert ansvar på alle måter.

   Det er mange, mange vitnemål om at på kurs får man høre annet enn at man ikke blir frisk. Man får høre at en selv har "gjort sin sykdom", at nær 100% "erklærer seg friske" etter tre dager på kurs, at en bare må fortsette og fortsette å gjøre denne metoden, overhøre når kroppen forteller deg at den er syk, og om en ikke blir frisk eller "får det til", så kan en komme på et dyrt oppfølgingskurs.

   Jeg har også gått LP-kurs, som du ser, og jeg, som mange andre, ble altså dårligere.

   I beste fall er dette er svært dyrt kurs der man kan få hjelp til å stoppe tankespinn eller tanker som stopper en. Dersom man har slike. En svært enkel metode læres i en suggesiv og tett forsamling der forventningene er bygget opp skyhøyt, både etter nøye selekterte deltagere og en kursavgift på 15 000 og der coachene er ekstremt karismatiske og manipulative. Nødvendige egenskaper dersom en skal klare å skape den "rette stemning".

   Gi meg dokumentasjon på at dette gjør folk friske, og jeg skal omfavne dette for det det er verdt. Inntil da er dette en kynisk utnytting av fortvilede pasienter og gambling med pasienters helse, der store summer involvert. En farlig kombinasjon.

 7. Lise says:

  Hei Maria.

  Endelig begynner boblen å sprekke. At det har fått gå såpass langt som dette er hårreisende, og bør absolutt få ettervirkninger. Jeg har ikke gått LP-kurs (ME-syk i 11 år), synes hele opplegget har ost av uetikk, uforsvarlighet og pengegriskhet fra første gang jeg hørte om det, og den oppfatningen har bare blitt kraftig forsterket etterhvert. Landmark er for meg en rød klut, hun provoserer med sin totalt skruppelløse markedsføring/manipulasjon – og med måten hun overkjører og nærmest latterliggjør de som ikke innordner seg hennes "sannhetsregime" på. At hun er særdeles dyktig i sin markedsføring gjør ikke saken bedre, og i likhet med mange andre ME-syke har jeg blitt grundig lei de mange mer eller mindre velmente råd om å prøve dette.

  For en tid siden leste jeg en notis om at Scientologikirken vurderte å saksøke Phil Parker for brudd på åndsverksloven – relatert til hans LP-konsept.

  Det er noen år siden jeg hørte om LP for første gang, da ble metoden omtalt som beregnet for en pasientgruppe med lettere psykiatri, herunder angst/depresjon, utbrenthet osv. Leser man en beskrivelse av LP i dag, står det stadig at den er "utviklet og skreddersydd for ME".

  Tusen takk til deg for at du bruker av din tid og krefter på å spre kunnskap og opplysning om ME, og alt som nå skjer, det er særdeles verdifullt i en tid som dette.

  Ha en finfin søndag:)

  Klem, Lise

 8. vicky says:

  Det kan hende jeg er helt på jordet, men…Jeg skulle ønske at noen hadde styrke til å anmelde LP og gå gjennom en rettsak etter å ha blitt så til de grader manipulert at det nesten koster dem livet…

  Er det ingen foreldre som kan gjøre det, f.eks? Det ville jo kanskje også gjøre godt igjen noe av skaden som har skjedd med alle de unge blant oss som nå ligger og strir med tankene de ble indoktrinert på kurs?

  Kanskje noe slikt må til? Men det ligger vel i hele greia at de som har grunn til å anmelde ligger for syke eller er for nedkjørte!

  Dere som følger med sier at LP`s sider stadig blir forandret. Men kan man ikke lagre dem som bevis etterhvert!

  Om ikke annet blir det vel slik blest om det at legene ville kvi seg til å anbefale LP, og NAV slutte å kreve noe så spekulativt og ødeleggende som dette?

  JEG BARE SPØR?

  • mariasmetode says:

   Hei Vicky,

   Du er nok overhodet ikke helt på jordet, nei. Som du peker på, er de fleste som har blitt sykere av dette nettopp sykere og foreldre som har vært så desperaste og gått på LP-kurs, og endte med sykere barn, har vel mer enn nok med å ta vare på barnet sitt.

   Det ER dokumentert endringene på sidene til LP-coachene over lengre tid.
   Jeg blir IKKE overrasket om det snart kommer saker der disse blir innklaget, nei, uten at jeg skal si noe mer om det nå.

 9. everrest says:

  Hei Maria!

  Så fin din nye side ble! Men den du hadde før var helt ok den også, altså!

  Jeg har ikke gått noe LP kurs, og kommer heller aldri til å gjøre det, ikke om jeg hadde fått det gratis en gang!

  I likhet med de fleste ble jeg også nysgjerrig på LP og hva det var da så mange ble friske, så jeg kjøpte boka til PP om introduksjonen til LP. Jeg hadde ikke lest så mange sidene før jeg skjønte at dette ikke var noe for meg. Jeg er nok også en type som ikke tar kurs/behandling før jeg vet hva det går ut på, hopper ikke ut i ting, jeg. Snart 30 år med ME har gjort at jeg liker å vurdere ting selv før jeg går kurs f.eks.

  Mye av LP er det samme som man går gjennom med kognitiv terapi, fant jeg ut. Jeg har vært gjennom mye sånt gjennom psyk.avd på sykehus. Det har ikke gjort meg frisk, så jeg tenker ikke negative tanker, det er ikke det som har gjort meg ME syk for å si det sånn. Jeg var i likhet med mange andre som får ME et veldig aktivt menneske som gikk langrenn og trente mye, så fikk jeg infeksjoner også ballet bare ting på seg etter hvert med rare symptomer i kroppen som aldri ble borte. Når man blir fysisk syk, det har jeg sagt i alle år i følge mine foreldre, jeg har aldri tvilt på at jeg var fysisk syk heller, selv om psykiaterne prøvde å overbevise meg om at det var psyken min. Det er jo litt merkelig at kognitiv terapi skal gjøre deg frisk når man er fysisk syk? Ikke sant? Det sa jeg til psykiaterne også, men jeg ble ikke hørt gitt, he, he..Mine foreldre og brødre tvilte heller aldri på at jeg var fysisk syk.

  Blir litt rotete dette, hjernen er ikke helt med i dag. Den er kanskje alene som DeLillos synger om, he, he…

  LP må bli gransket av helsetilsynet, selv om coachene sier at det er et treningsprogram, så har de også sagt at det er en behandling ved visse anledninger, dette må få et etterspill. I England ble vel markedsføringen til PP stoppet pga dens form og aggresivitet. Det bør også stoppes her i Norge, er min mening i hvertfall. Barn må ikke bli utsatt for LP i hvertfall.

 10. hilde says:

  Det er visst en gammel medisinsk tankegang som sier at symptomer som en ikke forstår, finnes ikke. Det virker som om mange leger har et indre kart, som de ikke vil endre på når kartet ikke stemmer med terrenget.

  http://tidsskriftet.no/article/972336

  "fra syk lege til vanskelig pasient"

  Jeg synes dette er en veldig treffende artikkel. Pasienten er selv lege (psykiater) som ble veldig maktesløs når hun ikke ble tatt på alvor med sine symptomer. Det at hun selv var lege reddet henne fra en sykdom med dystre statistikker. Hun fikk også høre at hennes problemer satt i hodet.

 11. Hilde says:

  Vet du om en lege/ernæringsfysiolog står fritt til å skrive hva som helst i journalen/epikrisen ? Tenker de på at pasienten selv kommer til å lese det?

  Jeg gikk med en brokk i tarmen i nærmere syv år. Siden ingen fant ut av det, så fikk jeg høre at det var psykisk. Jeg prøvde alt fra helsekost, terapi, og ernæringsfysiolog uten at det hjalp på problemene. Etter å lest, og googlet mye så fant jeg selv ut av problemet, og nevnte det til legen, som så henviste meg til operasjon.

  Jeg har noen journalnotater/epikriser av en ernæringsfysiolog som jeg syntes var svært nedlatende. Her antyder hun at fordøyelsesproblemene mine er psykisk, og at jeg selv innbiller meg at jeg ikke tåler diverse matvarer ("fordi hun tydeligvis har manglende kunnskap om elementær fordøyelse. ")

  Jeg har tatt var på alle disse journalene og vurderer å skrive en bok om alle mine erfaringer i helsevesenet 😉

  Hva er god journal, og epikriseskikk?

  • mariasmetode says:

   Gode spørsmål og et (flere) emne(r) til diskusjon i seg selv!

   Det er ikke lett å få endre noe av det som står skrevet i journalen om en. Derfor er det så viktig at det som står der er mest mulig fritatt for synsing, stigma, personlige meninger. En journal er et dokument, egentlig eid av pasienten. Det skal både være et hjelpemiddel og en systematisk oversikt over hvilke helsehjelp som er gitt og hvilke vurderinger som er gjort i forkant og etterkant.

   Da jeg jobbet som lege tenkte jeg alltid på at det jeg skrev skulle leses av både pasienter og leger, men jeg vet at veldig mange ikke tenker slik…

 12. Pingback: Kritisk til Folkehelseinstituttets ønske om LP-forskning | Marias Metode

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

fake rolex watches