try this "Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

"Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

fake rolex watches

Informasjon og kunnskap er trendy

9

Skrevet den 17. desember, 2011 av mariasmetode

Del innlegget: TW FB

Det er helt ut å synse om saker. Det er helt ut å tro, mene, tenke at. Spesielt når det kommer til å behandle syke mennesker.

Det er in å gå for å forske, søke å finne kunnskap og sannheter ut fra den kunnskapen og sannheten vi vet noe om per i dag.

lead http://arthurgoldmanlaw.com/43287-rosuvastatin-price.html Oppvåkning
De siste månedene ser det ut til at mange har begynt å våkne. Det har vært banebrytende forskning, en viktig bok er skrevet og en viktig tverrpolitisk enighet om hvordan ME-pasienter framover skal møtes, er blitt opprettet. Dette er svært viktige skritt og godt å huske på når vi møter fronter som forsøker å lage fiendebilder av syke pasienter hvis ønske er å blir friske og å få hjelp fra helsevesenet.

http://tuversonandco.com/42796-nizoral-cream-price-philippines.html accumulate Vann i elven, renner fortsatt
Mandag 28.11 hadde Erna Solberg (H) en interpellasjon til Helseministeren, Anne- Grete Strøm-Erichsen om forholdene for de ME-syke. Det kom mye bra ut fra interpellasjonen. 2 millioner ble øremerket til den banebrytende forskningen ved Haukeland sykehus, som jeg har omtalt tidligere som sensasjonell forskning som viser vei for videre forskningsretning. I tillegg skal et nytt kompetansesenter legges til Oslo.

http://ashleycarlette.com/86740-zovirax-cream-price-walmart.html Bunnsolid og oversiktlig interpellasjon
Ernas innledning var bunnsolid og sterk og viser at hun virkelig har grepet hele bildet. Anbefaler alle å lese hva hun sa og har laget en egen post «Gode vibber fra Stortinget»

Historien om hvordan det norske – men også andre lands – helsevesen har behandlet pasienter med så invalidiserende sykdommer som dette, har ikke vært god – for å si det med et understatement, det har rett og slett vært meget dårlig. Ja, det er altså sånn at en overlege, herr Saugstad, har uttalt at behandlingen av de dårligste ME-pasientene er vår tids lobotomi. Det er såpass dårlig det står til med vår behandling av disse pasientene.

http://www.hereticklaw.com/61029-buy-neurontin-online.html аdapt De Bortgjemte
Jørgen Jelstad skrev tidligere i høst en viktig bok om ME-syke og det helsepolitiske farvann de syke har

eksistert i. Boken ble nevnt tre ganger fra Stortingets talerstol, deriblant av Erna Solberg, som vist over, og av Laila Dåvøy (Krf), som har vært en forkjemper gjennom mange år for de ME-syke. (Takk til deg, Laila!) Nå er boken plukket ut som en av Årets bøker i Klassekampen, plassert rett under Knausgårds. Gratulerer til Jørgen og oss alle sammen!

actonel price еxtract Denne posten er for å si dette, ene:
Når det åpnes nye rom, som det gjør når  vi beveger oss mot biomedisinsk forskning framfor psykosomatisk framstilling, vil det alltid være mange som har interesser av å bli værende i det vi har vært i til nå. Mange går for å konservere fordi de har mye å tjene på at endringer ikke skjer av ulike årsaker. Jeg tenkte det var greit å minne oss selv på dette i disse tider, der det fortsatt er sterke krefter som ønsker å psykologisere somatisk syke pasienter, fremme det usannsynlige enkle og gale budskapet «ta ansvar for eget liv og bli frisk»-ståsted og som satser på synsing og anektoder, i stedet for å reelt bidra til økt forskning og kunnskap. Vi er altså på god vei dit vi skal og det

går framover, folkens!

 

Relaterte poster og lenker fra teksten:

På høy tid med klare, politiske signaler!
Sensasjonelt gjennombrudd viser vei i ME-forskningen
En bokanbefaling: De bortgjemte
Meldingsbok uten underskrift
SINTEFs statusrapport – hvordan har vi det i dag?
Katter og kaniner – om forskning og forskningsresultater

 

 

 

 

 

9 Responses to Informasjon og kunnskap er trendy

 1. jojja says:

  Så sant så sant Maria.. Man kan synse om mangt, men før vi vet er det ikke lurt å være påståelig.. Å sånn er det med den saken, som min 5 åring bruker å si..

  God jul Maria.. klemm

  • mariasmetode says:

   Ja, sant, sant – også kan vi likevel ha teorier, men da er det greit at vi sier det er nettopp det.

   God jul, Jojja!

 2. gamle ugle says:

  Støtter absolutt biomedisinsk forskning på ME.

  Føyer til at jeg skulle ønske vi kunne kvitte oss helt med det gamle psykosomatikk-begrepet, jeg trodde faktisk det var på tur ut. En kan få inntrykk av at folk nærmest simulerer, det er ikke min oppfatning av f.eks. kroniske smertepasienter.

  Dette er belastende også for mange av de som har hatt livsbelastninger som slår ut fysisk, heller ikke de kan alltid avhjelpes ved å tenke positivt og ta seg sammen. Her trengs en massiv holdningsendring og en skikkelig snuoperasjon, mener jeg

  .

  Og – for å spille inn en liten nyanse – forskning er så mangt, la heller ikke det ende i vitenskapsfundamentalisme. Vi trenger å tåle litt skeptisisme, også her.

  Men jeg støtter fremdeles biomedisinsk forskning på ME.

  • mariasmetode says:

   Jeg er ovebevist om at vår kropp og psyke henger sammen. Det tror jeg de fleste har opplevd. For meg er det så selvsagt som å si at "sola er varm".

   Jeg er likevel opptatt av hvorfor vi med en gang vi har hull i vår kunnskap, sjeler mot psykosomatikk.

   Det er galt, det er feilbehandling og kan få fatale følger!

   • gamle ugle says:

    Jeg er også overbevist om at kropp og psyke henger sammen. Og ja, jeg tror også huller i kunnskap kan gi seg slike utslag.

    Og en slik feilbehandling vil vi ikke ha når det gjelder ME, helt enig.

    Men, det er begrepet psykosomatikk jeg finner stivnet og uegnet, det hefter for mye ved det. Jeg er også kritisk til vel ensidig fokus når det gjelder folks såkalt subjektive plager, levd liv som kan sette seg i kroppen. Det skjer mye feilbehandling innen psykiatri også, faktisk lurer jeg på om det er her de virkelig store mørketallene befinner seg.

    Den feilbehandling vil vi heller ikke ha, og begrepene vi bruker tror jeg holder oss igjen i gamle tankemodeller.

 3. Catalyzator says:

  Rusler innom for å ønske deg en vakker og koselig juletid ! Gode klemmer til deg herfra 🙂

 4. Hanne Qvist says:

  Ønsker deg en riktig God Jul og takk for at du fronter me-saken utad!

 5. Jeg er enig i det du skriver at vi må unnvike synsinger og troer når vi snakker om syke mennesker. Du er en viktig debattant i å diskutere menneskesyn, Maria. Det er ikke bare ME syke som er rammet. Jørgen Jelstad beskriver bra i sin bok om hvordan ME syke ikke har blitt sett og hvordan helsepersonal har sluttet å lytte på pasienten når ME diagnosen har blitt satt. Er det ikke det som psykiatriske pasienter forteller at de opplever i helsevesenet? De blir en diagnose men hvem de er bak diagnosen blir ikke viktig i behandlingen. Når ME syke nå kommer frem med sin historie, kan man lure på om det ligger noe i de psykiatriske pasientenes opplevelser. Er det også der for mye synsing og tro?

  Hvor blir det da plass for pasientens opplevelser og erfaringer, som en resurs og informasjonsbase?

  Man skal ha klart for seg at dagens kunnskap kan være morgendagens fordom!

  Derfor må vi passe oss for vitenskapsfundamentalisme, men samtidlig forholde oss til vitenskap og beprøvd erfaring. Slutter vi å lytte på pasientene da kommer helsevesenet ikke å utvikle seg.

 6. Pingback: To underlige ledere i Tidsskriftet | Marias Metode

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.