"Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

"Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

fake rolex watches

Raust!

39

Skrevet den 31. desember, 2011 av mariasmetode

Del innlegget: TW FB

Noen folk er utrolig bra folk. De tenker ikke på hva som ligger i det ene eller det andre for dem. De tenker ikke på hva gjentjenesten skal være når de tilbyr en tjeneste til den som trenger det. «Pay it forward» heter det. Slik burde vi tenke. Hjelp den som trenger. En dag trenger du selv hjelp. Det er ikke sånn at den hjelpen kommer fra den du hjalp. Den kommer fra andre som hjelper den som trenger. Jeg liker rause folk.

 

Det ser ut til at raushet defineres ulikt av ulike mennesker. For meg handler ikke raushet om at jeg forventer akkurat det samme tilbake fra den personen jeg gir noe til. Tvertom. Jeg tror rausheten handler om nettopp ikke å forvente det samme tilbake som det du ga.

buy antabuse uk Et valg
Jeg tror at raushet handler om å se noe større, noe som er utenfor oss selv.
Et grunnleggende behov hos de aller fleste mennesker, er ønsket om å gjøre gode ting. Det gir oss en funksjon og en retning, og vi får en følelse av et fellesskap, som er essensiell for å opprettholde en bærekraftig verden. Jeg tror at de aller fleste mennesker har en slik, dyp erkjennelse, om at det er noe som er større enn dem selv, større enn enkeltindividene.
Jeg gjør stadig vekk feil, tråkker der jeg ikke skulle ha satt ned foten, og de rause menneskene tilgir meg, slik jeg tilgir dem. For det største feiltrinnet vi kan gjøre, er ikke å trå feil eller å gjøre dårlige ting. Vi er jo mennesker, vi tråkker feil og gjør dumme, egosentrerte saker hele tiden, så det er umulig å unngå. Å la være å gjøre gode ting, derimot, det er et valg!

buy brand priligy Sosiale medier – en godtepose!
Jeg er en nysgjerrig person som alltid har vært opptatt av mennesker og hvorfor mennesker gjør som de gjør og forsøkt å forstå dem. For meg er sosiale medier en eneste stor gotteripose! Her har jeg mulighet til å samhandle med mennesker jeg aldri noensinne ville ha streifet borti i livet ellers. Vi bruker sosiale medier på ulike måter. Noen bruker dem profesjonelt, andre som et sosialt sted å være, og atter andre for å fremme et budskap, eller selge en vare. I sosiale medier kan jeg spørre andre, lære, som de gjør av meg, avhengig av min og andres kapasitet.

.
Begrensende og utvidende
Det viktigste vi har i livet, er livet selv. Det er ting i livet som virker begrensende på oss, som egen helse, økonomi eller vanskelige livshendelser. Hvordan vi bruker ressursene våre, blir derfor viktig. Jeg er langtidssyk. Det betyr at jeg har nok tid, men at jeg har forholdsvis liten kapasitet. Jeg får gjort en brøkdel av hva jeg ønsker å gjøre, og jeg må hele tiden gjøre tøffe prioriteringer. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å følge med på hva som skjer på andre blogger, hva som skjer i feeden min på Facebook og Twitter. Selv om jeg leser absolutt alle kommentarene og setter pris på hver eneste en, klarer jeg ikke svare på dem. Noen vil se dette som lite raust fra min side, andre forstår veldig godt, og gjør det de kan for

at jeg skal kunne fortsette med det som står øverst på prioriteringslisten akkurat nå. Dette er utrolig raust av dem! Mange forstår at vi har en felles sak og at det ikke handler om meg eller deg, eller hvem som får navnet sitt øverst ett eller annet sted. Det handler om hvem som når ut hvor, og at en sak er viktigere enn personen. I år har jeg figurert i

media av og til. Mitt høyeste ønske har aldri vært å bli sett på TV, holde foredrag eller å bli intervjuet i aviser og radio. Gjennom å eksponere meg som syk med en omstridt sykdom, blir jeg enda mer utsatt for andres synsing om meg og min psyke. Dere vil ikke tro hvor mange eksperter det finnes i sosiale medier på min sykdom! Latterlig, selvsagt, sett utenfra, men faktisk ganske sårende også, for oss som kjemper en daglig kamp for å leve med sykdom og å holde motet oppe. Å vise ansikt i de ulike mediene, gjør meg sårbar, i en allerede utsatt posisjon som langtidssyk og hva det innebærer av naturlige tap. Ingen ønsker å være syke, selvsagt.

.
Sosial og raus
Jeg har ikke tall på hvor mange rause mennesker jeg har truffet gjennom sosiale medier og som løfter meg, og som jeg forsøker løfte tilbake så godt jeg kan, selv om jeg ikke nødvendigvis kan betale tilbake. Disse rause menneskene har gjort at jeg i neste omgang har vært bedre rustet til å hjelpe andre som trenger akkurat meg gjennom mange mails og telefonsamtaler.
Det viktige for meg akkurat nå, er å snakke om og for de syke som ikke har samme stemme som meg. Jeg er opptatt av forskning, kunnskap og stigmatisering av langtidssyke. Jeg er opptatt av at andre, som selv ikke hittil har hatt behov for velferdsystemets hjelp, skal forstå at de en gang selv mest sannsynlig kommer til å få et behov. Gjennom å skape denne erkjennende gjenkjennelsen, håper jeg at andre skal vite at det som er bra for dem, er å bidra til at andre har det bra og å hjelpe dem, så de kan komme seg mest mulig på beina. Å stigmatisere, stakkarsliggjøre eller psykologisere syke mennesker, gjør ingen friskere. Snarere tvert i mot.

.

Skjermbilde 2013-12-09 kl. 20.36.00
Klikk på lenken eller bildet og se filmen

.
Hat og kjærlighet
Det motsatte av kjærlighet er ikke hat. Det er likegyldighet. Det er noe vi som mennesker lærer tidlig. Vi vil heller ofte ha negativ oppmerksomhet enn ingen. Å være usynlig er det verste. Når vi blir synlige, får vi en funksjon, for oss selv og andre. La oss være synlige for hverandre, så godt vi kan, så langt vi kan, på en god måte.

2012 ogvidere
Jeg ønsker for 2012 at rausheten fortsatt skal leve godt, at jeg selv oftere skal trykke på «likerknappen», gi det ekstra skulderklappet, dele mer, ta godt vare på meg selv, slik at jeg kan klare å smitte noen med smil, være trygg tilstede i sorg og tap, at jeg skal bli møtt med like stor raushet som jeg har vært velsignet med hittil og at likegyldighet går i glemmeboka. Jeg vet helt sikkert at jeg kommer til å si og mene upopulære saker, selv om jeg kanskje blir uglesett. Det får jeg tåle. For meg er det å dytte på gjerder, si fra om urett, det eneste jeg ser som farbar vei for utvikling.
Takk til dere alle sammen for det dere har bidratt med i stort og smått gjennom sosiale medier! Selv om jeg ikke alltid kan betale tilbake med samme mynt, er jeg takknemlig og rørt over at det finnes så uendelig mange flotte folk – det gir framtidshåp!

Del raust!
Til deg som leser; Siden jeg tror at raushet bringer ulike assosiasjoner hos ulike mennesker: Hva er raushet for deg? Har du skrevet om raushet eller andre temaer som hører til og du vil dele – legg dem inn i kommentarfeltet så andre kan lese.

Godt nytt år, alle sammen!

39 Responses to Raust!

 1. Takk for dine rause ord! Jeg setter stor pris på tankegangen om "pay it forward". Jeg føler ved å gi og hjelpe andre fra jeg energi. Jeg tror mange av de menneskene jeg har blitt kjent med de siste tiden er de "rauseseste" menneskene jeg har truffe, mangen av disse er landtidssyke med sykdom som gir dem lite energi. Likevel klarer de å hjelpe andre. Jeg har stort håp for at 2012 skal bli et år med kjærlighet, samhold og forståelse. Jeg vil takke deg for din rausehet:) Godt nyttår til deg min venn <3

 2. Ege Denne says:

  Hei, å gi, uten å forvente noe tilbake, er en form for raushet jeg liker, og som jeg bruker å følge.

  Godt nytt år, og GRATULERER!

  http://www.egedenne.com/2011/12/og-vinnerene-av-g

 3. ellen says:

  Jeg hadde da jeg var veldig ung en klok kjæreste som sa: Jeg tror at det man gir får man alltid tilbake, men kanskje ikke fra den samme personen. Det har jeg forsøkt å leve ette, og stole på. Og etterhvert har Pay it forward inspirert meg videre! Og som du sier å gi kan man kanskje holde på med en stund, uten å få noe tilbake og så tror jeg at når man plutselig trenger noe selv så får man det. Det er en slags magi i å gi, det gjør at man stoler på og tror på det gode i folk, og da kommer hjelpen helt av seg selv. Å gi av sitt overskudd – mentalt og kanskje noen mynter – gir også noe til oss selv av energi og mening. Jeg har skrevet litt om tigging, og har plaer om å gjøre det igjen! Man vinner alltid på å være raus!

  Alle de beste ønsker til deg for det nye året, fra

  Ellen

 4. Jeg kunne skrevet akkurat det samme 🙂

  Pay it forward har jeg praktisert lenge og det vil jeg fortsette med. Det er kraftfullt 🙂

  Takk for at du skriver det du skriver Maria. 🙂

 5. Anne M says:

  Om jeg kunne skulle jeg gi deg en flott bukett lyse roser samt grønt og brunt fra naturen, litt glitter og en svevende engel.

  Til deg fra meg

  -fordi du gjør min hverdag bedre ved å dele din kolkskap raust

 6. Elisabeth says:

  Raushet for meg er uselvisk handling med ønske om å gjøre godt for medmennesker.

  Ang. hva som IKKE er raust:

  Ser dessverre eksempler hvor personlig ego er drivkraft gjemt bak motivet om å skulle hjelpe.

  Når man ser noen i ene øyeblikket rope på demokratiske rettigheter som f.eks ytringsfrihet for så i neste å drive med sensurering og utestengelse fra pasientgrupper, ved uenighet – vel, da er hykleriet fullkomment for min del.

  Har vært vitne til grov personsjikane pga meningsuoverensstemmelser pluss at vedkommende visstnok ikke "visste sin plass" i pasientgruppen.

  Den type mennesker som representerer hersketeknikker og antidemokratiske prinsipper er alt annet enn rause – og de bør overhodet ikke kunne operere som talsmenn for syke mennesker som ofte ikke evner å se mellom linjene/alvoret…

  Men ønsker deg et flott 2012, og for ordens skyld – sikter selvfølgelig ikke til deg.

  Takk for jobben du gjør – og godt nytt år.

 7. Å dela, og dermed bli sårbar, er raust, når det tener ei sak. Derfor, ein takk til deg, Maria!

  Så treng me å stoppa opp ved starten av eit nytt år og finna ut kva som kan gjera kvar og ein meir rause. Det undrar meg ikkje om svarte me finn har store breidde.

  Sidan eg er lokalpolitikar framleis, vil eg konsentrera meg om å vera meir raus i kommunestyret og formannskapet, men utan å mista retning og fotfeste. Og så vil eg bli rausare med gode ord i kvardagen.

  Når det gjeld eksponering i media av helse og privatliv, vil eg prøve å vera meir tilbakehalden utan å bli mindre raus. Trur det går an, det også!

 8. Pingback: Å lete bak overskriftene… | Be and behold

 9. Maryathome says:

  Kjære Maria! Nå er det lenge siden sist. Det var koselig å se deg på twittertreff i sommer:) Synes det var så fint at du skrev om raushet nå – på vei inn i det nye året.

  For meg handler raushet om å bli møtt på en måte som gjør at jeg kan være meg selv – at noen ser meg, og lar meg få være både sårbar og sterk på samme tid.

  Jeg har skrevet litt kort om blant annet raushet, og har lenket til deg. Du finner innlegget her: http://wp.me/pFnDD-20L

  Jeg ønsker deg mye godt for året som ligger foran!!

 10. Kari says:

  Jeg har opplevd raushet hos mennesker jeg nesten ikke kjente, men som ble meg like kjær som barna mine. De bor på et sted som ligger ensomt til, ved en fjord med høye fjell bak og de har ikke mob.dekning, intenett, oppvaskmaskin eller I-phone. De har arbeidet hardt hele livet og arbeidet fotsatte ofte utover natten. Livet leves veldig sparsomt, alt brukes. Da jeg kom rekende fra storbyen for 4 år siden ville tilfeldighetene det sånn at vi ble kjent. Raushet for meg er at uansett når jeg kommer er jeg velkommen inn og det er er en selvfølge for dem å dele middagen. Og de måltidene har vært bedre enn all værdens andebryst med god vin. Så får jeg gå og hvile på sofaen for de ser at jeg er sliten, ja de har aldri tvilt på det jeg har fortalt om helsen min. Jeg føler meg sett og ivaretatt og nå vet jeg helt sikkert at glede og lykke i livet ikke henger sammen med hvor mye man har materiellt/ økonomisk. Kanskje jeg kom litt ut på viddene nå, men jeg sender det avgårde sammen med et ønske om et Godt Nytt år !

 11. Anita says:

  Raushet er for meg at både holdning og handling samsvarer.Hvis man sier eller gjør noe godt for noen uten å mene det, blir det falskt. Raushet er å virkelig unne andre det gode.

  Får jeg noe,føler jeg alltid behov for å gi noe tilbake. Tar meg i å lure på om det er et element av tvang i det. Samtidig tror og håper jeg at jeg er en takknemlig person,som stort sett(….der kommer noe mindre positivt inn… Blir jeg behandlet på en ondskapsfull måte,kjenner jeg at det er vanskelig å finne raushet overfor den andre.)vil andre vel.

  Det er godt å gi,prøver å gjøre det hver dag.Jeg venter ikke å få noe tilbake når jeg prøver å hjelpe hjemløse katter,mate fugler,gir litt penger eller mat til en tigger eller støtte en organisasjon.Eller hjelper noen med barnevogn på bussen. Likevel får jeg som oftest noe tilbake i form av f.eks takknemlighet. Et lite smil kan redde en grå dag. Men tror ikke det å få noe igjen er drivkraften. Jeg håper ikke det… vil jo ikke være egoistisk.

  Skulle ønske jeg var rausere i forhold til å gi av meg selv,være mer åpen. Det jobber jeg med. Her tror jeg faktisk at jeg trenger å få,og ta imot for å kunne gi mer.

  Takk til alle som er rause og deler av sine liv,tanker og erfaringer. Det er til stor hjelp for meg å lese blogger.Fantastiske,modige mennesker. Og du,Maria,du er virkelig et forbilde. Jeg opplever deg som en god og raus person. Synes det er viktig at du får noe tilbake for jobben du gjør, og all støtte og inspirasjon du sender ut! Når man ikke er frisk,er det ikke bra å være for raus mot andre heller. Det er lov å være raus mot seg selv og,ganske nødvendig!

  Godt nyttår alle som leser denne bloggen 🙂

 12. Catalyzator says:

  GODT NYTT ÅR til deg Maria !

  Jeg tror vi automatisk åpner for mer raushet når vi legger til side selvhøytidligheten og slapper litt mer av i forhold til verden rundt oss og menneskene vi møter på vår vei. Vi må huske at ethvert menneske vi møter er en ukjent venn og ta vare på den muligheten som gir seg til syne. Hastverkssamfunnet tar drepen på raushet og vennskap…

 13. Hei igjen!

  Her var det kome mange fine kommentarar. Eg la derfor lenke på mitt innlegg i bloggen min om samme tema slik at dei som ser innom hjå meg, også kan lesa kommentarane her.

 14. Pingback: » Godt Nytt År!

 15. MariasMetode says:

  Hei alle sammen og tusen takk for mange, fine kommentarer!

  Jeg ser at noen har nevnt dette med å skulle finne seg i å bli behandlet dårlig.

  Jeg tror ikke det å finne seg i å bli tråkket på, snakket nedsettende til, tilgi og tilgi, handler om raushet. For meg handler kanskje det mer om å være selvutslettende. Hvor raus er vi da mot oss selv, i vår selvutslettelse? Vi skal være rause mot oss selv også. Det er fint å tilgi oss selv for det vi ikke får til, at vi ikke er perfekte, at vi trår feil, at vi ikke tenker like langt som vi skulle ha tenkt.

  Jeg tror at for å "gi av seg selv", må den andre en gir noe av seg selv til, også være i stand til å motta.

  Godt, nytt år, på denne første av årets dager!

 16. Jeg tenker at vi fyller våre egne hjerter med det som vi gir til andre. Allerede der får vi reaksjonenen i kroppen. Det gir oss god livskvalitet. Det er også av vårt overflod som vi skal gi av, ikke de siste restene.

  Jeg håper at vi det her året kan bygge broer mellom de som er uenige. Det er bra med uenigheter, så lenge vi kan respektere hverandres ulikheter. Det er på den måten vi utvikler oss og lærer oss mer.

  Det er heller ikke min oppgave å være feilfri, men jeg kan være bra nok som jeg er.

  Jeg synes du gjør en flott innsats når du taler de langtidssyke sin sak, Maria. Tro på din egen sannhet og ta samtidlig vare på deg selv.

  I den tid som du taler de langtidssyke sin sak, tenkte jeg at jeg skal begynne å tale de ME syke barnen sin sak. For å gjøre det trenger jeg å lære meg mer av de største spesialistene, barnen selv og deres foreldrer. Jeg finns på facebook, og jeg har en e-mailadress på bloggen min.

  Jeg synes det er vanskelig å ha lest Jørgen Jelstad sin bok, og ikke gjøre noe.

  Jeg har spandert noen bøker på blant annet PUB Hamar og VOLVAT på Hamar.

  Når vi gjør noen annen glad aktiverer vi våre egne belønningssentre i hjernen. Det innebærer at vi blir gladere og føler bedre livskvalitet.

  Så del iveg dere! <3

 17. Mormor says:

  Raus mot seg selv i forhold til tabber og slikt, det er en form for raushet man må ha for å kunne være raus mot andre.

  Å gi, om ikke annet enn et smil, uten å bli sår fordi man ikke får et smil tilbake, er raust.

  Å dele seg selv ut, på din måte, på vegne av os som er lenge syke, er raust. Takk.

  Men det er utrolig mange rause mennesker rundt forbi. La oss se dem 🙂

  Ha et år som bringer helse og bedre tider 🙂

 18. Inger-Lise says:

  Kan det handle om trygghet?

  Kan det være slik at noen ikke er trygge på seg selv uten at de får bekreftelse på dette gjennom at mange andre gjør det samme som dem. At når noen ikke gjør som dem blir de utrygge på sine egne valg.

  Ens handlinger blir styrt og kontrollert av mange som mener de har de rette svarene.

  Gruppepresset er stort og de røster som taler i mot blir nok ikke så vel mottatt.

  Den som er trygg på seg selv vil neppe ha behov for å kontrollere andre mennesker og bruke midler som kan virke sårende. Raushet er å se at folk er forskjellige og å tåle det. Være rause mot mennesker som er anderledes, som har andre verdier og oppfattelser enn seg selv.

  De som har opplevd å bli møtt med fordommer og bedømmelse, dogmatiske reaksjoner og janteloven har blitt påført skader, vonde opplevelser. Det er opp til deg og hver enkelt hvordan man møter dette. Det behøver ikke å bety at man skal la seg tråkke på. Man kan også møte kritikk med rak rygg og se det interessante i det. Her er vi mennesker så forskjellige. Hat og mangel på evnen til å tilgi, går til syvende og sist utover den som ikke tilgir.

  Om man tilgir, rekker ut en hånd, så behøver ikke det å være selvutslettende. Heller tvert i mot, det er en enorm styrke og en flott egenskap.

  Det er raushet det-å tilgi!!

 19. Anita says:

  Jeg hadde en ikke helt god følelse etter å ha sendt kommentaren min ovenfor. Hadde en følelse av å ha uttrykt meg utydelig og ufullstendig. Jeg har ikke skrevet noe særlig på lenge,og er fersk på sosiale medier,og i tillegg er ikke hjernen som den en gang var. Så jeg trenger trening.

  Nå har jeg en lang historie med å være utydelig for meg selv,og dermed for andre. Og jeg har absolutt vært selvutslettende. Noe jeg føler skam over.

  Takk for kommentaren din,Maria. Jeg har ikke vært særlig raus mot meg selv,og heller ikke lett å gi til da jeg har vært redd og avstengt. Men jeg er i forandring,heldigvis. Har dessverre gitt til andre uten å ha overskudd. Det er ikke særlig raust,overfor meg selv eller andre. Dette traff veldig,kjenner jeg. Tårene renner,men det er helt ok. Trenger å gråte.Skal prøve om jeg kan være mer raus med meg selv,for så å kunne være det med andre også.

 20. gamle ugle says:

  Noen av oss er oppdratt til selvutslettelse, ja selvforakt. Dessverre er det da lett å ta til seg oppfordringer om raushet som om det gjaldt å fortsette på samme helseskadelige måte. Særlig hvis denne rollen er ens identitet og man ikke verken opplever den som plagsom eller "feil". Det var jo det man ble lært opp til.

  Så det er en sammenheng her. Jeg kjenner meg igjen i det du skriver Anita, men jeg skammer meg ikke over det. Jeg vet hva som forårsaket dette og har forsonet meg med både oppdragerne i deres uforstand, og med meg selv. Nå er jeg i ferd med å lære meg å være like raus med meg selv som jeg har vært opplært til å være med andre (min praksis er selvfølgelig haltende, det er menneskelig). For meg henger dette nøye sammen og handler om avgrensning og kontakt med egen kropp / følelser.

 21. Raushet er å være åpen for andre mennesker, enten det er ved å ha en åpen dør og signalisere at man er tilgjengelig, å være lyttende eller vise at den andre er like viktig som en selv er.

  Raushet er ikke et ord jeg har gjort til mitt, men det er et godt ord.

  Jeg kjenner at tilbakemeldinger på det jeg gjør og sier er nødvendig i en del tilfeller, særlig i de periodene der jeg føler meg veldig alene. Uten tilbakemeldinger blir jeg enda mer alene og ensomhetsfølelsen vokser fram. Så et lite "liker" eller melding om at noen har vært innom bloggen min (uten at de nødvendigvis har lagt igjen en kommentar) er signaler om at noen bryr seg om det jeg skriver. Med veldig liten respons påvirkes motivasjonen for å skrive og delta og utkanalene sperres.

  Forsøker selv å besøke dem som gir meg tilbakemeldinger på en eller annen måte, for jeg vet hvor mye det betyr for den som får besøk. For noen er det den eneste kontakten de har med folk fra utsiden/verden. Så derfor synes jeg det er en viktig prioritering. En annen gang er det en selv som har stort behov for å bli sett. Det skal ofte ikke mye til for å løfte dagen og se akkurat nok lys til å orke å fortsette.

  Og det er noe å tenke på når dagene er travle, det er noen som ligger der og som er avskjermet fra kontakt. Vi må huske på dem, også når livet vårt får høyere tempo.

  Fortsett å jobbe for det du tror på Maria! Og husk å ta vare på den du er innenfor alt engasjementet, på den som trenger stillhet, ro og omsorg selv. Klem til deg fra meg.

  Så til gamle ugle (hvis jeg får lov..): Kan du sende meg en epost når du lager deg en blogg? Jeg har lest så mange gode svar fra deg at jeg synes du skal lage din egen blogg som jeg kan følge..! 🙂

  Ønsker dere et godt år, tror mye bra skjer innen forskning, utvikling og ME.

 22. Glemte visst å legge igjen epost adressen min:

  melivetpaaslep@gmail.com

 23. Kristine says:

  Hei! Godt skrevet. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også 🙂

  • mariasmetode says:

   Tusen takk for deling!

   (Og akkurat denne kommentaren lå i filteret mitt, mens jeg samtidig manuelt har slettet ca 300 spamkommentarer. Ja, ja. En finner Gull når en leter!)

 24. Maria S. G. says:

  Jeg synes at det er veldig hyggelig at du velger å skrive om dette temaet. For å forklare hva jeg assosierer med raushet, velger jeg å bruke dette sitatet: En god gjerning bør gjøres i stillhet og oppdages ved en tilfeldighet.

 25. vargas12 says:

  Hei Maria

  Tusen takk for et flott innlegg med et klokt budskap. Den som klarer å glede seg mer over å gå enn å få har skjønt det. Det er dessverre for mange egoister som er mest opptatt av seg og sitt.

  Jeg blir også overrasket over den elendige moralen blant folk og den grådighetskulturen som råder mange steder.

  http://www.vargas12.com/2010/10/lav-moral-ogsa-ho

  Det er mange som går over lik for å få det som de selv ønsker, og strekker seg svært langt for å oppnå sine mål.

  For tjue år siden kjente de fleste sine naboer veldig godt, og de pratet både til og fra butikken. Nå er alle langt mer opptatt av sitt og bare sitt. Vi har de siste 15 20 årene fått et kalt og fremmedfiendtlig Norge som vi bør få en endring på. Det synes jeg du gjør et godt forsøk på her Maria.

  Vargas

 26. Kjersti says:

  Flott tema 🙂

  Stiftet selv for nylig bekjentskap med en (noe ukjent) organisasjon som lever og ånder kun for å hjelpe andre. Jeg synes de fortjener oppmerksomhet. De heter "Sosialhumanistene": http://www.sosialhumanistene.no

  Det er fantastisk å vite at det finnes folk som legger ned så vanvittig mye tid på å hjelpe andre 🙂

  Hilsen

  Kjersti

 27. everrest says:

  Hei Maria!

  Godt nyttår!

  Fint du tar opp temaet! Jeg for min del vil gjerne si litt om alle de frivilligsentralene som finnes rundt omkring i Norge. Jeg kjenner jo bare til den som er her jeg bor, og har bare positive ting å si om den hjelpen jeg har fått derfra. Jeg er sikker på at det finnes mange tilsvarende i andre kommuner også! jeg har fått hjelp til skyss til et kurs jeg har gått på i sommer/høst. Jeg brukte el.rullestolen min i den forbindelse da jeg måtte bruke mye energi på det teoretiske, da måtte jeg ta letteste vei fysisk sett.

  De stilte opp til avtalt tid med bussen som Røde Kors her i kommunen eier. Jeg betalte bare en symbolsk sum for denne tjenesten, det var noen mil å kjøre hver gang. Sjåføren var kjempegrei! ( han er pensjonert ambulansesjåfør, kanskje derfor!)

  For meg er den hjelpsomheten de viser virkelig raushet med stor r, synes jeg.

  Er det andre som trenger hjelp til praktiske ting, så undersøk om det er en frivilligsentral i din kommune. Ikke nøl med å kontakte dem. De er der for folk i alle aldre, som trenger hjelp til noe. Min erfraing er at de prøver å få ting til uansett hva det måtte være nesten. Disse menneskene som jobber der burde hatt en eller annen form for anerkjennelse, føler jeg. Det er mennesker som virkelig viser raushet!

 28. Hei Maria,

  Takk for ord til refleksjon, rett og slett noe å tygge litt på. Som @admin i gruppen LinkedIn Norge/Norway ville jeg dele denne posten som underlag for diskusjon blant våre meget oppegående og engasjerte 15.000 medlemmer. Håper det er greit, og kommentarene vil nok i stor grad bli å lese i gruppen. Ha en super ettermiddag videre.

  Mvh,

  Linda Firveld

  @admin gruppen LinkedIn Norge/Norway

 29. Kjersti says:

  Det er flott at du taler de langtidssykes sak! Den stigmatiseringen du skriver om er et stort tilleggsproblem når man blir syk. Jeg har brukt kronikken din "Syk, sterk, stolt, sexy" i en forelesning om kvalitetsforbedring i helsetjenesten. Mange får seg en aha-opplevelse når de får høre et pasientperspektiv, men dessverre hører mange ikke like mye på oss som ikke er leger. Derfor er det så bra at du som både er lege og pasient formidler perspektivet fra en langtidssyk ut til verden 🙂

  • MariasMetode says:

   Veldig glad for å høre at du har brukt kronikken min på denne måten, Kjersti!

   Når jeg holder foredrag, snakker jeg ofte ut fra egenerfaring, før jeg løfter den opp til å gjelde for mange. Jeg tror det er måten å få folk til å forstå: å se at den situasjonen de ser utenfra, like godt kan være den en selv havner i.

 30. Lykke says:

  Hei og Godt Nyttår.

  Jeg mener det er viktig å være raus. Jeg har en mor som jeg elsker men som spiser seg ihjel. Det å være i lag med henne i høytider gjør meg syk, men jeg må være raus og se igjennom mine etiske og fysiske valg. Og ta hennsyn til de valgene hun gjør. Jeg må være så raus at jeg må nesten sette meg selv på vent i 2 uker og bare være til for den syke, merkelige og gode mammaen min. Fordi hun har tatt sine valg, jeg har ikke ville gjort meg selv så ondt og har mange meninger om det. Men når jeg kommer hjem, er jeg raus i mot meg selv også. Jeg tar ikke med meg henne hjem. Ikke i tankene engang untatt at jeg er glad i henne som moren min. Og prøver å nyte livet så godt jeg kan og hjelper de som jeg kan hjelpe, andre kan jeg "bare" være til stede for. Men viktigste tingen i livet er at jeg er tilstede i eget liv. Har ikke jeg det bra, kan jeg ikke greie å være så raus som jeg ønsker å være mot andre og meg selv.

  Men an annen ting er også viktig er at en også blir flinkere til å takke i stedet for å si unnskyld for et og alt hele tiden. Noe jeg selv gjorde mye av i mitt liv. Nå er jeg mye flinkere til å si tusen takk hvis noen sier jeg ser godt ut en dag. Da blir jeg lykkeliger og et bedre menneske. Fordi kroppen reagerer på ordet takk, og man blir gående å smile hele dagen…hverdagslykke.

  Men hvis en feier det under en stol og sier, nei da…jeg er så tufs i dag. Eller snakker det hele bort i en unskuldning og syting til slutt. Det er jo ikke noe morro for den som gir skryt og er raus heller. Så folkens en må lære seg å takle andres og engen raushet med glede og takknemelighet. Og smil, det gir så fint annsikt og påvirker andre til å smile også :-))

 31. Rikke :) says:

  Dette kaller jeg raushet! <3 ditt bidra ønsker jeg å skrive ut å henge på mitt nye toalett! Der kan venner, familie og jeg lese dette og få en tankevekker!

  Synes du skriver fantastisk godt og gleder meg til videre lesing!

  Håper 2012 kan bringe deg mange gleder på din vei! 🙂

  • mariasmetode says:

   Skriv ut – heng opp – del i vei!

   Jeg tenker at gode tanker er som sommerfuglvinger – de kan skape stormer andre steder om de bare får bre seg langt og lenge nok.

 32. 39 says:

  På vei til trening i dag, måtte jeg bremse opp sykkelen fordi gangstien var stengt av mødre, barnevogner og barn. Den ene moren gjorde de andre oppmerksom på at jeg kom. Jeg forsto ikke hva hun sa for hun snakket et fremmed språk. Barn og voksne trakk inntil siden, og da jeg passerte smilte hun. Det smilet traff meg i hjertet. Hun vet det nok fortsatt ikke, men hennes smil ga meg en god morgenstund. Så jeg oppfordrer alle til å være raus med smil. Være raus med vennlighet. Det kan gjøre så mye mer godt enn det krever. Så smil til en fremmed!

 33. Ingrid says:

  Hei igjen. Jeg sitter her å leser om raushet og får mange tanker i hodet. TAKK! <3 I dag har jeg etter inspirasjon fra alle dere skrevet et par ord på min blogg om hva jeg forbinder med raushet. Jeg tror at det å være raus mot seg selv er viktig. Og med det mener jeg å ta vare på seg selv når det trengs, gi seg selv det som gir en energi, godta seg selv for den man er, si til seg selv at man er god nok, erkjenne sin egen kapasitet – rett og slett være raus mot seg selv. Jeg tror at mange glemmer seg selv i lysten og viljen til å hjelpe andre. Og jeg tror mange har strengere krav til seg selv, enn man har til andre noen ganger. Og ved å være raus med seg selv så får man mer raushet å gi, tror jeg. Raushet til andre føler jeg ofte handler om å heie. Det å kunne heie på en annen. Det å si "you can do it!" eller "du er god akkurat sånn som du er" og det å glede seg på vegne av en annen person! Det heier jeg på! =) GOD HELG!

 34. Carl S Bj says:

  «Pay it forward»…
  «Gjer ein annan mann ein beine» skreiv Olav H.Hauge.
  Same sak. Godt dikt.

  https://www.dropbox.com/s/kr4raz57nc8ynin/Olav%20H.%20Hauge%20-%20Gjer%20ein%20annan%20mann%20ei%20beine.pdf

 35. Siw says:

  Kjærlighet er ikke å gi å ta, men å gi og få. Gleden ved å gi av seg selv og glede andre er den største glede. <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

fake rolex watches