"Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

"Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

34

Skrevet den 4. juni, 2012 av mariasmetode

Del innlegget: TW FB

og aktive på andre sosiale medier, der de har flere tusen «følgere», og de holder foredrag og skriver debattinnlegg. 

 

 

 

Sort/hvittfoto: Maria Gjerpe Tango for to! En syklist smiler til en gatemusikant med trekkspilltango

 

Anna Tostrup Worsley er nominert sammen med meg. To bautaer i velferdsdebatten, Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk og Ola Ødegaard, leder i Rettferd for taperne er også nominerte. Begge disse to har gjort en fantastisk jobb for de i vårt samfunn som virkelig trenger å møte vår toleranse. Godt selskap jeg er nominert inn i, med andre ord!

URETTKNAPPER OG MIKROPOLITIKK
Jeg liker å se resultater av det jeg gjør. Er det verdt å prioritere så mye av de få kreftene jeg har på å skrive kronikker, delta i debatter på radio, tv, twitter og å skrive bloggposter, tenker jeg stadig vekk. Da jeg sto midt på gulvet med 1000 mennesker rundt meg på Helsekonferansen for noen uker tilbake datt det ned i meg: Vil det jeg forsøker si føre til noen endring? Er det noen vits i? Den føltes så liten ut, min stemme, der jeg sto midt i denne european pharmacy online store folkemassen.

Så har jeg kommet fram til at jeg ikke kan la være å bry meg. Min «urettknapp» er så stor at den dekker hele meg. Når den trykkes inn, må jeg bare si i fra. Når systemene rundt menneskene svikter, må jeg peke og spørre – hvordan gjøre det annerledes? Jeg har alltid trodd på det jeg kaller mikropolitikk; at vi alle har ansvar for å opprettholde demokratiet ved å si i fra om det vi ser som ikke er riktig, med de midlene vi har og så godt vi kan. Jeg forsøker å få folk til å se at det finnes andre virkeligheter.

Jeg har vært spesielt opptatt av disse tingene de siste tre årene:

– Avstigmatisering av syke mennesker. Langtidssyke er hverken superheltinner, unnasluntrere eller bare syke. Vi er mennesker med muligheter og begrensninger, som jeg skrev om i min kronikk «Velkommen til din NAVigatør» Alle kan bli syke.
– Likeverdige partnerskap mellom behandler og pasient, velferdsystem og individ. Brukerstemmene må og skal høres og vektlegges. Det er de som oftest har nøklene til løsningene.
– Rett behandling til rett pasient. Vi trenger mer forskning på diffuse lidelser, frihet fra fordommer og «psykeliggjøring». Diffuse lidelser er ikke diffuse for pasientene.
– Økt kommunikasjonskompetanse til de som står pasientene nær: saksbehandlere og helsepersonell.

Fordi jeg jobber etter innfallsmetoden, har begrensede ressurser og jobber alene når jeg debatterer ulike temaer innenfor samfunn – og helsepolitikk, ser jeg at det er vanskelig å båssette meg. Ulike grupperinger ser ulike sider av det jeg er opptatt av. Det trives jeg helt fint med!

Du kan lese mer om Velferdsprisen og Velferdskonferansen  som avholdes torsdag 7 juni på deres nettsider. Det er fortsatt ledige plasser. Navnet på vinneren offentliggjøres av Shabana Rehman når hun deler ut Velferdprisen på Velferdkonferansen 2012: «Velferdens grenser».

 1. ella says:

  Gratulerer!! Bra dere legges merke til!!

  ella

 2. kalliope says:

  Gratulerer så mye med nominasjonen. Dette var velfortjent 🙂

 3. bibbi says:

  Gratulerer med nominasjonen Maria. Vel fortjent!

  Bibbi

 4. Så bra, Maria! Ta dette som et tegn på at det nytter å spre gode meninger. Det er vel fortjent.

  • mariasmetode says:

   Takk, Lisbeth!

   Jeg har stor respekt for deg og benytter muligheten til å si hurra for deg og gratulerer med utnevnelse til St. Olavs Orden:

   "H.M. Kongen har utnevnt avdelingsdirektør Lisbeth Myhre, Stabekk til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hennes betydelige innsats for mennesker med sjeldne funksjonshemninger."

   Du har over lang tid jobbet målrettet, med rett rygg og intergitet, slikt står det stor respekt av!

 5. Lene says:

  Så fantastisk!!!

  Og som de andre skriver her, vel fortjent!!!

  • mariasmetode says:

   Ja, det er utrolig hyggelig, selv om jeg overhode ikke har noen forventninger om at vi skal stikke av med prisen.

   Jeg har vel en viss forventning om hvem som gjør akkurat det 😉

   Hyggelig og uventet er det, åkke som!

 6. Linn Sjåfjell says:

  Gratulerer såååå mye, og det er så godt å se at du får anerkjennelse slik du fortjener. Det hjelper å si ifra og gir håp om at flere tørr å si ifra med forskjellige perspektiv og innfallsvinkler. Det du skriver her om din stemme iblandt mange andre, beskriver såååå godt det jeg ihvertfall kan kjenne meg igjen i. Hva kan liksom jeg gjøre? Men det er ingen tvil om at mikropolitisk engasjement er en nødvendighet. Jeg tror vi trenger det mer enn noen gang jeg 🙂

  Og helt fra hjerterota vil jeg si at da jeg oppdaget din blogg og ble leser fant jeg mye lindring og veldig mye god informasjon. Du har vært en av de som har gitt meg så mye tro på at ting kan endre seg. Og din genuine åpne måte å dele kunnskap og refleksjoner med oss. Viser helheten, det viser at samarbeid og dialog fungerer♥ Jeg unner deg dette virkelig Maria, rørt på dine vegne♥

  • mariasmetode says:

   Tusen takk, Linn!

   Det var en utrolig flott melding å få – fra hjerterota!

   At du og andre sier at dere har funnet noe som gir dere håp, styrke og andre gode ting, betyr mer enn all verdens nominasjoner, nettopp fordi det er du, og andre, mennesesker det handler om. Nå ble jeg glad!

 7. Gratulerer 🙂 Håper du vinner :))

  • mariasmetode says:

   Takk, Reidun, for at du tror på Anna og meg 🙂

   Jeg tenker at det ikke er så viktig hvem av oss som får prisen for alle gjør en flott jobb for de som selv ikke har stemmer og de som selv ikke høres så godt.

   Denne nominasjonen er først og fremst et slags forstørrelesesglass, faktisk. Sammen med alle stemmene fra alle dere som har erfaringer og som jeg hører hver dag, minner den meg på hvorfor jeg gjør som jeg gjør.

 8. Gratulerer så mye Maria, jeg er glad på dine vegne:) Og så fortjent!

 9. Alice says:

  Jeg var nettopp og gratulerte Anna på hennes blogg, og selvsagt gjør jeg det samme her.

  Alle som blir nominert til en slik pris er i utgangpunktet verdige kandidater for både nominasjon og pris. Etter min mening er likevel det du og Anna har fått til i pasient-debatten, spesielt det siste året, noe som er mer enn fortjent å bli oppmerksommet med prisen. På egen (smertefulle) bekostning har dere klart å formidle synspunkt og opplevelser delt av en stor gruppe mennesker som sjelden har blitt lyttet til på et så bredt grunnlag. Det dere to gjør betyr svært mye for veldig mange!

  Selv om de store endringer ikke er noe som skjer over natten så må en "revolusjon" alltid starte ett sted. I så måte har dere begge vært viktige bidragsytere med måten dere har fått oppmerksomhet og startet en frisk og opplyst debatt gjennom blogger, aviskronikker, bøker, foredrag m.m.

  Deres med-nominerte er mennesker som gjør en flott innsats på sine områder, men min støtte går, uten tvil, helhjertet til at Velferdsprisen 2012 blir tildelt dere to.

  Lykke til!

  • mariasmetode says:

   Tusen takk, Alice 🙂

   Du har så rett: alle som bli nominert til en Velferdspris er verdige kandidater.

   Det er ikke så mange som ser hva det koster å stå i denne debatten. For min del har sier jeg svært sjelden noe om hvordan det oppleves og hva det koster av egen helse. For meg blir det for privat, rett og slett. Kanskje burde jeg si mer om prisen, oftere? Jeg vet ikke hva som blir er riktig, faktisk…

   Uansett: Nå er det jo bare å glede seg over nominasjonen! 😀

   • Alice says:

    Ja, det viktigste er selvsagt nå å få lov å glede seg over anerkjennelsen av det viktige arbeidet dere to gjør. Jeg ble utrolig glad både på dine og Annas vegne.

    De av oss som føler at dere er talerør for alt vi selv ikke orker, klarer eller kan få sagt vet nok godt hva det koster privat å stå på som dere gjør. At du selv føler det blir for tett på din private sfære å dele den delen av deg offentlig forstår jeg godt. Du trekker grensen med det du er mest komfortabel med selv. Uansett så beveger jo mye av det du arbeider med seg inn på din person og hva ditt engasjement bunner i. Det kan nok bli privat nok det til tider. 🙂

 10. Ottar Grimstad says:

  Velfortjent nominasjon! Lykke til.

  • mariasmetode says:

   Takk, Ottar! Det varmer ekstra å få skuldeklapp fra en kollega, det innrømmer jeg.

   Jeg ser annetsteds at du sier vi har hatt flott, saklig, utholdende saklig innsats. Sånt er skussmål som setter pris på!

   Det er jo sikkert mange som fortjener en slik nominasjon og mange som gjør det de kan for å si noe om det de synes er noe som bør være annerledes.

   For meg er det utrolig hyggelig i seg selv å bli tildelt æren det er å bli nevnt blant flotte folk som Arild og Ola.

   Kanskje, kanskje er det likevel verdt det det koster å bruke alt jeg har på å debattere og å peke på det jeg synes er urett?

   Jeg håper det…Jeg håper både Anna og jeg kan fortsette å bruke kreftene våre slik at det blir bedre for den som kommer etter oss.

 11. Jeg vet mest om deg og Anna, så det er vanskelig å si hvem som bør få prisen, men får dere den, vet jeg i hvert fall at den er fortjent!

  • mariasmetode says:

   🙂

   Det er jo et veldig godt utgangspunkt!

   Både Ola og Arild er veldig, veldig gode kanditater – det er sikkert og visst… De har begge utrettet mye over lang tid.

   Men man vet jo aldri hva juryen legger vekt på?

 12. Heia dere! Håper dere får prisen.

  • mariasmetode says:

   Å, takk, Vidar – for gode heiarop!

   Heia oss alle, Vidar! 🙂 Du er også en av dem som gjør en flott innsats for andre som ikke like lett kan hevde sine egne behov!

 13. Lisbeth Kvam says:

  Jeg slutter meg til resten her. Veldig velfortjent nominasjon. Å bruke et skarpt hode sammen med et varmt hjerte er vel aldri bortkastet! Likevel, vi er nok mange som skjønner at det koster. Jeg heier på dere:-)

 14. everrest says:

  Hei Maria!

  Gratulerer med nominasjonen! Det er vel fortjent! Jeg har ikke så mye krefter til å følge så mange blogger, men din følger jeg med på, fordi du er fagperson og har grunnlag liksom, og fordi du selv har ME og snakker både som fagperson, pasient og medmenneske! Når du blir frisk ( for det skal vi jo bli alle sammen ) kommer du til å bli en enda bedre lege!

  De beste legene er de som er eller har vært syke selv med såkalte diffuse lidelser. Min fastlege er blant dem og han er bare helt fantastisk, også med en god slump humor attpå! Humor er viktig medisin!

  Håper du blir tildelt prisen, det fortjener du! Heier på deg!

 15. Gratulerer Maria!

  Dette skal jeg lese mer om og sette meg inn i.

  Må være fantastisk deilig å få en slik anerkjennelse, særlig med tanke på alle stormene du har vært i.

 16. måne says:

  Kjære Maria:-)

  Tusen takk for den utholdende og saklige politiske kampen du fører for oss alle! Denne nominasjonen er så velfortjent, og vinner dudere, ja, så vinner vi alle sammen! Jeg tror jeg kan ane noe om hva det koster deg å føre denne kampen siden jeg er syk selv, og jeg bøyer meg i støvet for dine prioriteringer mht bruk av tilmålt energi. Mest av alt ønsker jeg deg all mulig helsemessig framgang, men prisen for gode gjerninger, se den har du allerede fått gjennom alle gode ord som kommer til deg gjennom bloggkommentarer og annet. Nå og tidligere.

  Takk igjen! -Og hils for all del til din mednominerte og takk henne også!

  Stor varm takkeklem sendes 🙂

 17. mhj says:

  Gratulerte Anna her om dagen og det kom jo frem at du Maria også var nominert.

  Ja det må sies å være en annerkjennelse for engasjement og det å ville ta den debatten om helse og velferdssystem.

  På twitter ville denne meldingen selvsagt gått under hashtagen #syktaktiv

  Det er riktig og rett at brukerstemmende får plass i debatten enten det likes eller ei, føles beklemt for noen og blir sett på som "bråk"

  Samtidig har vi en diskrimineringslov og den trur jeg stadig blir brutt – litt for ofte og spesielt i forhold til det med funksjonshemninger, tidligere sykdom, tilrettelegging for de som kan jobbe litt. Noe Anna blogger om og som Lisbeth Myhre blogger om.

  Det handler om likeverd og er verdidebatter og det å anse mennesker som verdifulle bidragsytere selv om de da har blitt rammet av sykdom, for det skjer jo og flere blir kroniske eller er medfødte sykdommer. Likeverd og verdi som menneske!

  Så en velfortjent gratulerer fra meg for engasjement og sette fokus på både holdninger og stille spørsmål ved systemer som slår urett ut for mennesker!!

  Må jo selvfølgelig inn med at når det kommer til sykdommen ME, så er alt helt motsatt iforhold til jobb og arbeid – vel dersom behandlingstilnærming med Rituximab holder mål og flere blir friskre og rehabiliterings-klare og frisk til å faktisk jobbe – så håper vi at det ikke skal stå til hinder for skeptiske arbeidsgivere….

  …og til slutt – hadde vi som da er pasienter nå fått velge – så hadde en ikke engang involvert NAV og trygd, jepp og ikke har vi bedt om å bli syke heller, iallefall ikke år etter år etter år… sånn e det!

  ja ante meg at grunnlaget var så: 😀

  «Maria Gjerpe og Anna Tostrup Worsley er nominert sammen for sine engasjerte og tydelige stemmer i den offentlige debatten. De representerer et viktig korrektiv til politikere, eksperter og andre toneangivende aktører. Med utgangspunkt i faglig kunnskap og egne erfaringer har de begge brakt et bruker- og pasientperspektiv inn i den offentlig helse- og velferdsdebatten, blant annet med klare synspunkter på Nav. I sin virksomhet har de mye felles. De er begge svært aktive bloggere og aktive på andre sosiale medier, der de har flere tusen «følgere», og de holder foredrag og skriver debattinnlegg."

  engasjement – inspirasjon – motivasjon – likeverd!

  takker og lykke til!

 18. mariasmetode says:

  Tusen takk for fine ord og støtte, alle sammen!

  Ola Ødegaard, leder i Rettferd for taperne, vant Velferdsprisen denne gangen. Ola har gjort en mangeårig innsats. Les mer om ham her:

  http://www.fontene.no/nyheter/article6096186.ece

 19. ~SerendipityCat~ says:

  Jeg er sent ute, men ville likevel legge igjen et spor og si gratulerer med nominasjonen! Det i seg selv er en anerkjennelse for det arbeidet dere gjør og har gjort, og et velfortjent skulderklapp. Dere har løftet frem viktige temaer og fått satt dem på dagsorden på en saklig og skikkelig måte, enten det er på konferanser, i møte med politikere, i pressen eller i sosiale medier. All ære til dere for det, og TAKK for bruk av dyrebar tid og krefter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.