"Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

"Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

Endelig penger fra Forskningsrådet! Bonus: notater fra ME-symposium

4

Skrevet den 28. oktober, 2013 av mariasmetode

Del innlegget: TW FB

Først en god nyhet:

Forskningsrådet har nå gitt 10 millioner kroner for å forske på effekt av Riruximab på 144 ME-pasienter i en multisenterstudie, ledet av overlege Øystein Fluge og professor Olav Mella. Jeg har tidligere skrevet om hva som skjer rundt studiene for tiden. Les den gjerne, så får du en oversikt.  Da jeg skrev den, hadde ennå ikke Forskningsrådet gitt klarsignal på endelig sum. Om du skulle være nysgjerrig på hvordan «det går med meg», har jeg skrevet en post om det også. Bare å sjekke ut «Til dere som lurer på hvordan det går med etter siste Rituximabinfusjon».

Så: Hurra!

Det betyr at det nå er 19 millioner kroner til Rituximabstudiene. 10 fra Forskningsrådet, 3 fra MEandYou, 6 over statsbudsjettene de siste tre år (om ikke den nye regjeringen høyner i sitt reviderte budsjett. De har tidligere uttalt at de vil gi 5 millioner kroner til forskning på ME og Borrelia, så vidt jeg husker.)

iPhoto i collage av Maria Gjerpe.

Så til notater fra kveldens begivenhet:
I kveld holdt Det Norske Vitenskaps-Akademi et symposium om ME og flått

Jeg hadde den glede av å sitte i salen i kveld og høre på de ulike foredragsholderne legge frem sine teorier og forskningsresultater. Ved siden av meg satt Espen Andersen. Espen tok bra notater fra ME-symposiumet som gikk av stabelen 28.10.

Klikk deg inn på notatet hans og få en oversikt over hva Dr. Sidsel Kreyberg, Prof. Per Brodal, Prof. Nina Langeland, Per Løkken, Overlege Øystein Fluge/prof. Olav Mella, Overlege Randi Eikeland, Prof. Vegard Bruun Wyller og Overlege Randi Eikeland sa i kveld!

Til referatet vil jeg legge til at studien til Prof. Vegard Bruun Wyller (UiO), Sykdomsmekanismer ved CFS/ME hos ungdom — NorCAPITAL-prosjektet ikke viste noen effekt av Klonidin på inklusjonsgruppen, mens placebogruppen fikk effekt av «sukkerpillen» de fikk på enkelte parametere. Bruun Wyller ble spurt om dette svekket hans teorier om «sustainable arousal» som forklaringsmodell for CFS/ME. Bruun Wyller mente at deler fra hans teorier ble svekket, mens andre deler ble styrket. Det blir spennende å følge diskusjonene som når kommer.

Studieresultatet er godkjent for publisering og jeg ser frem til å lese den. All honnør til Bruun Wyller for at han publiserer resultatet, selv når det ikke ble slik han hadde forventet.

EDIT:

Dagens Medisin skrev en artikkel om møtet: Mangler språk for å beskrive ME
og filmet Randi Eikeland: ME+Borrelia=en hype?

Under finner dere hva Anne Spurkeland, Professor i medisin ved UiO, twittret under møtet. Hun blogger om immunologi på en forståelig måte på www.immunglimt.no og om glutenfri mat på www.friekaker.no

4 Responses to Endelig penger fra Forskningsrådet! Bonus: notater fra ME-symposium

 1. måne says:

  Takk for opplysningene! Så bra med mer penger til Rituximabstudiet 🙂 Ang NorCapitalstudiet: Så da kan man altså tolke det slik at Wyllers hypoteser om sykdomsårsaker/mekanismer er svekket? Kan vi vente en endring i anbefalinger om CBT og GET tror du? Kan vi endelig komme et skritt bort fra uensartede diagnosekriterier?

 2. mariasmetode says:

  Hei Måne!

  Nei, jeg tror ikke det blir noen endring av anbefalinger om CBT/GET med det første. Bortsett fra det, fpr vi bare vente og se, tenker jeg.

 3. Emma says:

  Tusen tack för dina rapporter – din blogg är fantastiskt bra.

  När nu Haukeland-forskarna (äntligen!) har fått besked om summa från Forskningsrådet, betyder det att studien snart kan gå igång? Eller är det andra faktorer som gör att det kommer att dröja några månader?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.