this hyperlink "Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

ivermectin for humans "Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

fake rolex watches

Er det en lege ombord?

2

Skrevet den 1. juli, 2014 av mariasmetode

Del innlegget: TW FB

» Er det en lege ombord?» Det er tredje gang på få år dette ljomer over høyttaleranlegg på flyet, på vei til mitt feriested. Denne gangen sov jeg, med ørepropper dyttet langt inn i ørene.  Reisen startet mitt på natten og jeg benyttet sjansen til å ta igjen morgensøvnen. Reisefølget dulter meg våken.

 

-» De roper etter en lege der bak»

super_doctor_by_graconius De 10 meterne det tar å gå fra plassen til der kvinnen ligger er tiden jeg skal våkne på og riste et klinisk blikk på plass. For det finnes lite annet enn meg selv å støtte vurderingene til. Intet EKG-apparat, bortevekk er mitt kjente stetoskop, mulighet for blodprøver er utopi.  Ingen metodebok kan støtte mine vurderinger. Ingen prøvesvar kan gi svar og mer entydig retning innen rimelig tid.

 

Vi er låst inne på et fly, mange timer frem til landing, et ukjent antall tusen meter opp i luften. Jeg er glad jeg både har kjørt legevakt hjem til syke folk og jobbet med akuttvurderinger ulike steder tidligere.

Etter de 10 meterne, og 2 minutters orientering rundt sykehistorien gjennom min utspørring av pårørende, er pulsen etter den brå oppvåkningrn på vei til normal og jeg bruker hender, hode, fingre og systematisk logikk, spør og lytter – slik de gamle legene som underviste meg på Rikshospitalet gjorde og ville vi skulle være: klinikere.

 

Systematisk vurdere det farlige – hvor sannsynlig er det at det er dette som feiler den som føler seg akutt dårlig opp mot dette, mindre farlige? Hva kan gjøres nå, hva må vente? Det er essensielt at jeg får all informasjon så korrekt som mulig og at vi begge gjør oss forstått, raskt. Jeg må vite akkurat hvorfor jeg spør om det jeg spør om og hvilke konsekvenser svaret vil få for i hvilken retning jeg tenker.

 

Deretter foreløbig konkludere og forklare hvorfor jeg konkluderer slik jeg gjør til både pasienten og pårørende rundt, i tillegg til kabinpersonalet. Å være rolig og gi rom for spørsmål kan være avgjørende.

 

Så: Anbefale videre oppfølging. Dagen etter: Var det rett konklusjon jeg gjorde? Ingen av mine kollegaer vil se pasienten og gjøre en ny vurdering, fange opp det jeg evt overså (der jeg lå på knærne skviset inn blandt flysetene).

Oftest vil flere se til en pasient. På feriestedet er det vanskeligere å komme til sykehus.

Fremme ved hotellet, på vei ut i bassenget blir jeg stoppet av en dame med hatt: – Hei! Du er lege, ikke sant? Jeg så deg på flyet. Du, jeg har et spørsmål. Jeg er… osv

 

Og jeg tenker på en som spurte meg: – Du er ikke lege, er du? Hun visste jeg var utdannet lege ved det Medisinske Fakultet ved Universitetet i Oslo og nå jobber ved Helsedirektoratet.

 

Svaret er: Jo. En lege er alltid en lege. Det forplikter. Vi har en rolle vi aldri egentlig kan gå ut av. Det gjelder både den profesjonelle, som i behandlingssituasjoner, men også i hvordan vi opptrer – med respekt overfor andre mennesker i sårbare situasjoner.

 

Verdt å ta innover seg for oss alle, uansett om du er helsepersonell eller ei. Det kan være en rolle som både er tung å bære med alle forpliktelsene og dedikasjonene den innebærer – men også en stor gave og mulighet.

 

Jeg tror vi skal sende empatiske tanker, både til pasient, pårørende og lege i akutte situasjoner. Vi er avhengig av å samarbeide og forstå hverandre i vanskelige situasjoner.

2 Responses to Er det en lege ombord?

 1. Ann-Kristin says:

  Hei, fine betraktninger.

  Du svarte meg en gang, angående en veldig ME-syk venninne på sykehjem. Tusen takk for det. Venningen min er nå på bedringens vei, og jeg er veldig glad for det. Slutter ut fra det du skriver at du fortsatt er frisk, og det er fantastisk at det er mulig 🙂

  Lar meg ellers provosere av Live Landmark og Vegard Bruun Wyller om dagen. Uttalelsene deres har et enormt skadepotensiale, tenker jeg. Jeg jobber forresten også i Helsedirektoratet.

  Klem og god sommer fra Ann-Kristin 🙂

  • mariasmetode says:

   Hei Ann-Kristin,

   Så godt å høre at din venninne er på bedringens vei! Nå ble jeg glad 🙂

   Jeg tenker hele tiden: «Det vi ser nå, er medisinsk historie som skrives. Alt som tas i det offentlige rom, er bra – det vil stå for evig og alltid og kan ettergås når vi vet svar.» Det er lurt å ha is i magen og å være ydmyk ifht det vi ikke vet – og å fortsette å slåss FOR forskning, så synsere ikke lenger kan ha makt til å definere.

   Klem til deg og god sommer – kanskje vi møtes i gangene på Hdir en dag 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

fake rolex watches