"Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

"Lytt, del, delta og tenk nytt! Det gir gode, effektive løsninger. Jeg skriver om helse, samfunn og kommunikasjon." - Maria Gjerpe

Om

Bloggen drives av Maria Gjerpe, født 1968, utdannet som lege fra Embedsstudiet ved Universitetet i Oslo, med en tilleggsutdannelse; masterprogram i Nyskaping og kommersialisering fra Handelshøyskolen BI. For tiden er jeg ansatt i Direktoratet for e-helse og jobber i skjæringspunktet mellom medisinfag, teknologi og tjenesteinnovasjon og der jeg har mange, ulike oppgaver. Noen er opptatt av CVer og min ligger på LinkedIn. Alt jeg sier og gjør er selvsagt kun på vegne av meg selv, ikke mitt arbeidssted.

I en TEDxTalk snakker jeg om de temaer jeg er mest opptatt av. 

På bloggen kan du finne temaer rundt samfunns- og helsepolitikk, innovasjon og forskning, kommunikasjon og sosiale medier og om teknologi og helse. Bloggen har eksistert siden 2009 og er støttet av Fritt Ord.  Marias Metode har en egen Facebookside. Mine private, digitale kanaler finner du i tillegg til LinkedIn, på Privat Facebook, Twitter, Google+, Instagram og Pinterest.

Portrettintervjuet i Aftenposten er godt og gir en oversikt over noen av mine rettesnorer.

Våren 2013, valgte jeg å gå utenom eksisterende systemer og innovere i prosesser gjennom crowdfundingkampanjen, MEandYou. Som verdens første, og eneste, crowdfundet vi en klinisk studie. Det ambisiøse målet var å sørge for 7 millioner kroner på 90 dager til forskning på 140 ME-pasienter. Pengemålet ble nesten nådd og det ble crowdfunded 3.1 millioner kroner på drøye 90 dager gjennom mange tusen givere fra 49 ulike nasjoner. Målet om videre forskning ble nådd. Crowdfundingen bidro til at forskning på 152 ME-syke og medisinen Rituximab i 2015 er i gang over hele landet. Studien er en oppfølgingstudie til en svært lovende pilotstudie. Studien kunne ikke vise effekt av Rituximab slik at den kan bli behandling for den store gruppen ME-pasienter. Det kom imidlertid flere, andre positive funn ut av midlene og forskningsfeltet som helhet har vist større interesse. Det er fortsatt skrikende mangel på midler til et underfinansiert forskningsfelt på en livsødeleggende sykdom.

MEandYou sine digitale spor ligger på facebookpage og nettsiden.  Ta en kikk i bloggarkivet til MEandYou for en kort oversikt eller i intervjuoversikten.

Nominasjon til Girl Geek 2014, som en del av Rosingprisen, Årets navn i sosiale medier i 2012 og å vinne prisen for Digital Superheltinne i 2010 var knallgøy!

I boka «Klinisk kommunikasjon i praksis»  fra 2013 debuterte jeg som fagbokforfatter med min innsikt og refleksjoner.På siden over «Skribent» finner du en oversikt over hva jeg har publisert som kronikker og under «Foredrag» finner du en samling av foredragene jeg har gjort.

Så – hva er Marias Metode?
Jeg håper den røde tråden i det jeg er og skriver om er det selvsagte, men vanskelige: Endring og utvikling krever at vi må starte  med innsikt. I debatter utvikler vi våre tanker og utfordrer vårt ståsted.

Å være engasjert «mikropolitisk» er noe jeg synes er viktig. Mikropolitikk innebærer en urokkelig tro på at det vi gjør selv – eller for såvidt lar være å gjøre, former verden vi lever i. Som verdensborgere har vi alle plikt og rett til å engasjere oss og å gjøre samfunnet litt bedre gjennom å bidra med det vi kan, på den måten vi kan. Alle kan gjøre litt. Ingen kan gjøre alt.

Sikte høyt og ha høye mål er også noe jeg synes er bra. Om jeg ikke når dem alle sammen, gjør det ikke så mye. Det viktigste er å hoppe mot stjernene. Da vet vi i alle fall at vi nådde himmelen. Mot handler om å skjelve litt i rockebeina, men likevel bare gjøre det. Når noe er større enn oss selv, må vi rett og slett bare være modige.

Det er tre bilder jeg bærer i meg – med den grunnleggende rettesnoren om «Fra innsikt til endring».

1 Vite hvem jeg er: Når jeg vet hvem jeg er, kan andre mene hva de vil. Det blir aldri mer enn deres mening, og aldri noe jeg er. Om andre har definert deg, omdefiner og ta eierskap til deg selv.

2 Vite at jeg ikke er alene: Det er lite vi får til alene, men sammen kan vi få til hva som helst av gode ting for fellesskapet. Noen av oss er ledere, andre følgere. Vi trenger hverandre.

3 Vite at jeg er her for å lære: Feilsteg er så verdifulle at de skal vi resirkulere. Tenk om vi alle var mer styrt av nysgjerrighet og mindre av frykt. Jeg tror det må være mitt ønske for verden.

Flere tenker omtrent på denne måten – og bra er det!

Sånn ser det ut:

 

Etter 2 år, i november 2011, slo jeg av telleren. Bloggen hadde da 405 000 treff og 7800 kommentarer. Jeg sluttet telle, da jeg innså at jeg ikke er så opptatt av «likes og treff». Det som er mest interessant for meg personlig, er å handle og å gjennomføre. Engasjere og å la seg engasjere er stikkord. (Som du allerede har oppdaget har jeg en tendens til å skrive langt – men det er fordi jeg opplever at alt henger sammen med alt og når noe blir borte, mistes forståelse av at det er helhet som teller.)

Om du vil kopiere eller publisere noe av det jeg skriver her inne, så synes jeg det er hyggelig og fint. Du må likevel ta kontakt med meg først. Lov om opphavsrett osv gjelder selvsagt.